Zonnesteek

Een zonnesteek; ik had er van gehoord, maar had het nooit gehad. Ik schreef een paar dagen geleden over de halve marathon van Renesse met de mededeling dat ik het ontzettend zwaar vond. Na de wedstrijd voelde ik me niet op en top en woensdag bleek dat ik een zonnesteek had opgelopen.

Op de website van de Dam tot Damloop staat een uitgebreid artikel over de gevolgen van hardlopen onder warme omstandigheden. Ik citeer het volgende over een zonnesteek:

“Symptomen van een zonnesteek (heat exhaustion) zijn ernstige vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn en een huid die kletsnat is van het zweten. Hart en circulatie hebben het zwaar te verduren. Dit komt doordat de huidcirculatie wordt verhoogd om warmte af te kunnen geven, terwijl het circulerend volume verminderd is door het vochtverlies van het zweten.”

Uitgeput
Na de wedstrijd van afgelopen zondag had ik precies die klachten. Toen ik over de finish kwam was ik helemaal uitgeput en even later werd ik behoorlijk misselijk. Mijn maag liet duidelijk merken dat de inspanning die ik zojuist geleverd had, niet slim was. De inhoud van mijn maag was al zo goed als nihil, maar bereikte even later de bodem. Nadat ik op de fiets was gestapt om naar ons vakantiehuisje te gaan, volgden de steken door mijn hoofd zich in ramp tempo achter elkaar op. ‘s Nachts in bed was al helemaal geen pretje. Een kater was er niks bij 😉

Slapen als een os
De volgende dag had ik het idee ziek te zijn. Toch ging ik naar kantoor en ‘s avonds ben ik zelfs nog gaan hardlopen. Heel rustig aan een rondje park. In totaal vijf kilometer. Ik was niet vooruit te branden en mijn hoofd werd met iedere stap op het asfalt zwaarder. Na het douchen nam wederom de misselijkheid de overhand. Het stukje chocolade dat op me lag te wachten, sloeg ik over. Tsjah, dan moet ik echt misselijk zijn 😉 Ik dook vroeg mijn bed in en sliep als een os. Toch werd ik de volgende ochtend weer wakker met hoofdpijn. De misselijkheid was inmiddels verdwenen. Drie dagen later ben ik het toch even gaan checken bij de dokter. Het bleek om een zonnesteek te gaan. Oorzaak: te weinig gedronken en ‘gevaarlijk’ weer. Zondag was het warm maar het waaide ook. Die combinatie is funest.

Hitteberoerte
Mijn dokter wees me op de gevaren van een zonnesteek. Een zonnesteek kan zelfs ontaarde in een hitteberoerte. Het is belangrijk dat je voldoende blijft drinken, lichte kleding draagt, je hoofd beschermt met een pet en je tempo aanpast bij warme omstandigheden. Wijze les! Inmiddels ben ik weer redelijk hersteld, maar ik houd nog eventjes rust :)…

5.766 Reacties