‘Voorkom blessures door te leren hardlopen’

Gebraden duiven vliegen niemand in de mond: je krijgt niets zomaar, zonder er enige moeite voor te doen. Een mooi spreekwoord dat ook zeker voor jullie, hardlopers en hardloopsters, geldt. Iedereen kan een rondje ‘rennen’, maar bij ‘hardlopen’ komt veel meer kijken dan het aanschaffen van een paar hardloopschoenen.

Ook deze sport moet je leren, wat we helaas nogal eens vergeten. En dat begint al bij de gymlessen op school. We kregen vroeger les in sporten als voetbal, volleybal, turnen of softbal, maar als er een rondje gelopen moest worden dan kreeg je alleen een route. Vreemd, want hardlopen is toch de basis voor heel veel sporten? Dat ik vroeger één van de beste uit de klas was bij de piepjestest en ik als recreant aardige tijden heb gelopen, komt niet omdat mijn conditie zoveel beter was of omdat ik nou zoveel talent heb. Het komt vooral omdat ik al vanaf mijn tiende jaar heb ‘leren’ hardlopen! Eindeloos veel loopscholing, tips, schema’s, variaties in trainingen, houdingsadviezen en oefeningen zijn mij de afgelopen twintig jaar door verschillende trainers bijgebracht. En nog steeds maak ik progressie. Ik ben nog niet uitgeleerd en zéker nog niet uitgelopen!

Goed leren hardlopen is ook belangrijk om blessures te voorkomen. Op basis van resultaten van het Marikenloop-onderzoek, uitgevoerd door Dr. Maarten van der Worp, werd het aantal hardloopblessures in Nederland in 2014 geschat op maar liefst 710.000. Met 6,1 blessures per 1.000 hardloopuren was hardlopen de meest blessuregevoelige sport in Nederland: ‘Veel hardloopblessures worden primair veroorzaakt door fouten in de trainingsopbouw: te snel, te veel en/of te lang. Daarnaast blijkt een eerder hardloop gerelateerd letsel de belangrijkste risicofactor te zijn voor het krijgen van een hardloopblessure […] Gerichte individuele adviezen en preventieve oefeningen zijn essentieel om vrij van blessures te kunnen (blijven) genieten van het hardlopen.’

Oftewel: als je pijnvrij en goed wil blijven hardlopen moet je jouw lichaam goed kennen én onderhouden. Dat begint met te weten wat jouw zwakke punten zijn. Want wat zwak is, kan je sterker maken! 


“The key to enjoying running for a lifetime lies within the body itself,   
   and your job is to pave the way.”            – dr. Kelly Starret

In aanloop naar de Vliegende Vrouwen Run op 18 mei zal ik jullie in een aantal blogs voorzien van tips! Wil je nu al persoonlijk advies om blessures te voorkomen, heb je al een blessure of heb je andere vragen? Bezoek mijn website of neem contact met mij op om naar de mogelijkheden te informeren. Veel loop- en leesplezier!

Pauline van Donkelaar, Fysiotherapeut bij Run your Body, fysio & training 

Geen reacties