Stel een focusplan op voor de KVDM Vliegende Vrouwen Run

Bereid je mentaal voor op de Vliegende Vrouwen Run met sportpsycholoog Diana van Winden. Vandaag: beter lopen door geconcentreerd te lopen.

Nog maar even en dan is het zo ver! De laatste trainingen, de druk wordt opgevoerd om nu echt iets harder te gaan. Maar je aandacht erbij houden is misschien nog niet altijd even makkelijk. Vorige week hebben we gekeken naar de verschillende afleiders die je tegen kunt komen. Vandaag meer over wat je kunt doen om je aandacht weer terug te krijgen naar jouw taak (je techniek/snelheid verbeteren).

Focusplan
Wat hierbij kan helpen is het opstellen van een focusplan. Wat zijn de meest voorkomende dingen die je afleiding van je daadwerkelijke taak (zie vorige week)? En kun je hier iets aan doen? Je kunt je druk maken om het weer, maar dat heeft weinig nut. Als je echter steeds last van je voeten hebt en hier van afgeleid raakt kun je hier wel iets aan doen (andere schoenen, je techniek aanpassen etc.). Merk je altijd rond dezelfde afstand dat je moeite hebt om gemotiveerd en gefocust te blijven omdat je afgeleid raakt door alle fysieke ongemakken? Ga dan op zoek naar een ander focuspunt, iets waar je wel je aandacht op kunt richten als je de eerste tekenen van afleiding herkent.

Door deze afleiders en momenten van te voren in kaart te brengen en dit in trainingen te oefenen, zul je zien dat je tijdens de race hier de vruchten van plukt. Het is namelijk zo dat je onder spanning nog sneller afgeleid bent! De volgende stappen kunnen je helpen je eigen plan op te stellen:

Jouw focusplan

  1. Waar loop je voornamelijk tegenaan? Wanneer is het lastig om nog een beetje extra te geven en een duidelijk doel voor ogen te houden? Waar raak je het snelst door afgeleid? 
  2. Liggen deze afleiders/situaties binnen of buiten je eigen controle? 
  3. In het geval van factoren binnen je eigen controle: hoe kun je dit het beste aanpakken? Factoren buiten je controle: waar kun je beter op focussen? Hoe kun je hier het beste mee omgaan?
  4. Actie: Wat ga je ervoor doen om dat voor elkaar te krijgen? Neem hierin niet alleen fysieke handelingen mee, maar ook welke gevoelens en gedachten helpen. 
  5. Hulpmiddelen: wat kan ik extra gebruiken op dat moment? Denk aan wat anderen voor je kunnen doen, of een specifiek sleutelwoord, muziekfragment, of fysieke herinnering. Iets waardoor je jezelf weer kunt herinneren aan jouw focusplan! Al stop je een geheim briefje in je zak ?

Nadat je dit plan voor jezelf in kaart hebt gebracht is het belangrijk om dit ook in de praktijk te oefenen. Het kan best wat onwennig en gemaakt voelen aan het begin; dat geeft helemaal niets! Probeer het eens tijdens een gewoon trainingsrondje, of loop de officiële raceroute alvast een keer om zo ook je plan nog toepasbaarder op de race te maken.

Ik wens je alvast heel veel succes en voor vragen/opmerkingen/ideeën sta ik altijd open! (diana@pamperformance.com

Geen reacties