Spruitjes: een boost voor je weerstand

Net als een auto die de juiste benzine nodig heeft om te rijden, hebben mensen de juiste voeding nodig om te kunnen functioneren. Vooral voor Vliegende Vrouwen en Vliegende Venten kan eten het verschil in prestatie maken. De spruit is hierbij dé ‘superfood’. 

Spruitjes hebben een typische smaak. Het zorgt ervoor dat bij de één het water in de mond loopt, terwijl de ander er liever voor past. Feit blijft dat de groene balletjes heel gezond zijn. Net als haar (Vliegende Vrouwen-)paarse zus én Kalettes, die beiden tot de spruitenfamilie behoren, trouwens. 

Sneller herstel
De spruitjes zoals de meesten van ons ze kennen, – de groene variant- zorgen ervoor dat je vitamine C gehalte even flink opgekrikt wordt. Goed voor je weerstand én daarbij tonen verschillende onderzoeken aan dat je lichaam er na inspanning sneller door hersteld. 

Onze paarse vriendin is net wat zoeter dan haar groene zus en heeft een licht nootachtige smaak. Naast een behoorlijk portie vitaminen, zit de paarse variant vol mineralen, vezels en antioxidanten. Het ijzer dat in spruiten zit, zorgt voor een beter zuurstoftransport. Wel zo fijn om die verzuring in je benen net wat langer uit te stellen! De antioxidanten hebben weer een andere functie: deze zorgen voor een verlaging van je cholesterol en laat de kans op hart- en vaatziekten afnemen.

Spruit met boerenkool
Wie toch nog een beetje huiverig is voor de spruit (óf gewoon nieuwsgierig is), kiest voor de Kalettes. Deze zien eruit als rozetten met gekrulde paarsgroene bladeren en smaken naar een combinatie van spruit met boerenkool. En… ze zijn net zo goed voor jou als hardloper als de andere spruitvarianten! 

Tot eind maart is het ‘superfood’ in de winkels te vinden. De groene en paarse spruit kan in een afgesloten zak of plastic bak maximaal twaalf maanden in de vriezer bewaard worden. Wel moet je ze eerst een paar minuten blancheren voordat je ze invriest De Kalettes daarentegen, moeten bij bewaring in een koelkast binnen vier tot zeven dagen verorberd worden. 

Recepten
Kun je wel wat inspiratie gebruiken voor gerechten met spruiten? Ga naar: https://www.brusselssprouts.eu/nl/ . Alvast wat tipjes van de sluier: risotto met knapperige spruitjes, spruitquiche met chorizo en pasta met Kalettes en feta. Mmm…

Dit artikel is mede tot stand gekomen met Van Nature, sponsor van de warming-up van de Vliegende Vrouwen Run.

Geen reacties