Hoe motiveer je jezelf om te trainen voor de VV Run?

Bereid je mentaal voor op de Vliegende Vrouwen Run met sportpsycholoog Diana van Winden. Vandaag: hoe motiveer je jezelf om te trainen?

Daar ben ik weer! Vandaag dus echt deel één. Maar waar beginnen we dan? Bij het begin! Je hebt je ingeschreven (of nog niet? Snel doen dan!) voor de volgende editie van de Vliegende Vrouwen Run. Super leuk! Maar dan begint het trainen. En het is toch wel heel koud buiten, en nat en donker… En zo kunnen we allemaal veel excuses verzinnen. Wat is nou belangrijk om de motivatie tijdens de trainingsperiode hoog te houden? Drie kernbegrippen kunnen je hierbij helpen. Je basisbehoeften die ten grondslag liggen aan eigenlijk alles wat je normaal doet en je drijfveren om ergens voor te gaan. 

Sportpsycholoog Diana van Winden

Competentie
Een duur woord voor zelfvertrouwen. Zorg ervoor dat je met kleine stapjes begint. Dit is niet alleen belangrijk voor je lichaam, maar zeker ook voor je geest. Begin met afstanden waar je vertrouwen in hebt, leg de lat aan het begin niet te hoog maar put vertrouwen uit het feit dat je steeds een stukje verder/sneller kunt. Kijk af en toe ook eens terug naar hoe fit je was voor je begon met trainen en zie de stappen die je al gezet hebt. Belangrijk hierbij is wel dat jezelf blijft uitdagen, Te makkelijk trainen werkt ook niet motiverend!

Verbondenheid
Ofwel: gezelligheid. Samen trainen is gewoon veel leuker! Iedereen heeft behoefte aan interactie, verbinding met anderen en het gevoel dat je voor anderen kunt zorgen. Sluit je aan bij een vereniging of hardloopgroepje en motiveer elkaar. Niet alleen zorgt dit ervoor dat iemand verwacht dat je komt, ook kun je elkaar goed helpen door de vooruitgang te benoemen en door het vooral gewoon erg gezellig te hebben samen. 

Autonomie
Zelfstandigheid, vrijheid en vooral je eigen keuzes maken. We hebben allemaal de behoefte om zelf aan het roer van ons leven te staan. Ik denk dat vele het gevoel ‘geleefd te worden’ wel herkennen. Dat werkt niet echt motiverend. Dit betekent niet dat je alles los moet laten en lekker nonchalant moet gaan trainen, maar wel dat je door anderen of jezelf ook niet alleen maar verplichtingen moet laten opleggen. Een trainingsschema is natuurlijk super fijn, maar probeer ook de ruimte te houden om deze aan te passen aan je behoeften en toestand van de dag. Gun jezelf de vrijheid om zelf te bepalen wat je doet en laat je niet alleen leiden door anderen. Probeer jezelf te herinneren aan de redenen waarom je dit wilt en werk vanuit deze intrinsieke motivatie! Dan is de beloning ook veel groter achteraf. 

Voor nu alvast heel veel succes met de voorbereidingen en tot de volgende keer! 

Geen reacties