Hoe ga je om met wedstrijdspanning?

Bereid je mentaal voor op de Vliegende Vrouwen Run met sportpsycholoog Diana van Winden. Vandaag: wat kun je doen aan wedstrijdspanning?

Vandaag wil ik alvast een beetje vooruit kijken naar de race en de eventuele bijbehorende wedstrijdspanning. Hoe werkt dat precies, spanning en zenuwen? En minstens net zo belangrijk: kun je er wat aan doen?

Wedstrijdspanning
Spanning ervaren is iets heel normaals! Het geeft ook aan dat je het belangrijk vindt om goed je best te doen. Hierbij kun je de hoeveelheid spanning die je ervaart als een boog zien (zie afbeelding). Je kunt teveel, maar ook te weinig spanning hebben.

Het optimale spanningsniveau is voor iedereen anders en kan ook per situatie verschillen. Als je heel veel spanning ervaart, is het veel lastiger om je goed te focussen, om overzicht te houden en gedegen beslissingen te nemen. Fysiek merk je ook van alles, denk aan een verhoogde hartslag en bloeddruk, droge mond, (koude) zweethanden, trillen en/of misselijkheid/buikpijn.

Spanning zorgt ook daadwerkelijk voor meer spierspanning, waardoor je sneller vermoeid bent en minder mobiliteit ervaart. Als je te weinig spanning ervaart, zorgt dit ervoor dat je niet helemaal op scherp staat. Je bent veel met andere dingen bezig, wat trager, nonchalant. Ergens in het midden is vaak het beste, je hebt dus spanning nodig, de één wat meer dan de ander.


Hoe zorg je dan voor minder spanning? 
Het allerbelangrijkst hiervoor is op zoek te gaan naar een manier van ontspanning die bij je past. Denk hierbij aan mindfulness, yoga, ademhalingsoefeningen of spierontspanningsoefeningen (Google eens op de bodyscan). Er zijn allerlei apps en websites die je tips en tricks geven om te ontspannen (bijvoorbeeld VGZ Mindfulness en Headspace (mijn persoonlijke favoriet!)). Let bij je ademhaling er vooral op dat je deze zo diep mogelijk houdt (een buikademhaling), zo kost het je minder energie en zorgt het voor meer ontspanning en rust. 

Je kunt het ook in kleinere dingen zoeken. Denk aan muziek; je hartslag heeft de neiging zich aan te passen aan het tempo van de muziek. Als je wilt ontspannen, kies dan dus voor rustige, langzame muziek. Ga op zoek naar positiviteit; door positief tegen jezelf te zijn, dit ook naar anderen te tonen en door op zoek te gaan naar sociale steun. Wees je eigen grootste supporter, en zorg voor een grote supportersgroep daarom heen! En als laatste kun je de vaardigheid van de vorige keer (visualisatie) ook heel goed gebruiken om je meer ontspannen te voelen. 

En ook hierbij geldt, net als voor hardlopen, trainen helpt! Hoe vaker je ontspanningsoefeningen oefent, hoe gemakkelijker ze gaan! 

Vragen/meer weten? Laat het vooral weten! (diana@pamperformance.com

Geen reacties