Harder lopen? Kwestie van visualiseren!

Bereid je mentaal voor op de Vliegende Vrouwen Run met sportpsycholoog Diana van Winden. Vandaag: door te visualiseren loop je harder!

Ben ik weer! Vandaag gaan we verder met de volgende mentale vaardigheid: ‘visualiseren’, welke je ook heel goed kunt gebruiken in je voorbereiding en bij het bereiken van de doelen die je vorige week gesteld hebt! 

Wat? 
Visualiseren dus, maar wat is dat dan precies? Wellicht dan ‘mentaal voorstellen’ iets duidelijker is. Visualisatie houdt eigenlijk in dat je je een bepaalde gebeurtenis, situatie of beweging inbeeldt. Je speelt als het ware in je hoofd een film af. Door middel van het inbeelden kan je bepaalde bewegingen oefenen en kun je je beter voorbereiden op bepaalde situaties omdat je het in je hoofd al eens doorlopen hebt. Je kunt visualiseren ook gebruiken om te ontspannen wanneer je bijvoorbeeld gestrest bent. Denk maar eens aan een heerlijk strandbedje en de warme zon op je huid… Relaxt toch!?

Iedereen kan visualiseren, maar hoe vaker je oefent hoe beter je wordt en hoe meer effect het heeft. Het is dan ook een vaardigheid die veel topsporters gebruiken in hun voorbereidingen. 

Waarom? 
Het blijkt dat wanneer je visualiseert je sneller vooruit gaat dan wanneer je dit niet doet. Daarnaast zorgt het voor meer zelfvertrouwen, meer motivatie, minder last van spanningen op belangrijke momenten en een betere concentratie. 

Wat moet je dan visualiseren voor welk effect? Wanneer je voornamelijk zelfverzekerder wilt voelen en minder gespannen probeer dan successen te visualiseren; zie voor je dat je de Vliegende Vrouwen Run loopt binnen de tijd die je graag zou willen, waarbij de race precies zo gaat als je wilt. Wil je meer motivatie? Probeer je dan vooral op je lange termijn doel te focussen. Voor meer concentratie werkt het het beste om op je bewegingen en techniek te focussen. 

Hoe? 
Hoe meer je visualisatie lijkt op de daadwerkelijke prestatie, hoe nuttiger de visualisatie is. Probeer dus zoveel mogelijk details in te beelden en zo veel mogelijk zintuigen te gebruiken. Dus hoe ziet het eruit, maar ook hoe voelt, ruikt en klinkt. Begin met visualiseren op een rustige plek, hierdoor heb je genoeg focus.

Daarnaast is het goed om je te beseffen dan visualisatie echt een vaardigheid is. Je kunt er dus ook echt beter in worden door te oefenen. In het begin zal het misschien lastig zijn om op meerdere aspecten te letten, maar dit zal steeds gemakkelijker gaan. Deze tips kunnen helpen bij het trainen van visualisatie:

• Kies een vast moment om te oefenen;

• Bouw dit moment in, in je oefenschema;

• Gun jezelf de tijd om vertrouwd te raken met visualiseren.

Interesse in nog wat meer inspiratie of achtergrond informatie? Check deze video’s eens!

The Scientific Power of Thought: https://www.youtube.com/watch?v=-v-IMSKOtoE

Uitleg collega-sportpsycholoog: https://www.youtube.com/watch?v=UCveaH8hkYA  

Geen reacties