Wat wordt jouw doel bij de VV Run?

Bereid je mentaal voor op de Vliegende Vrouwen Run met sportpsycholoog Diana van Winden. Vandaag: loop beter door (realistische) doelen te stellen.

Goedemiddag!

De eerste zonnestralen zijn al weer zichtbaar, en na de blog van vorige keer gaat het vast helemaal goed komen met jullie motivatie om te gaan trainen! ? 

Vandaag iets meer over doelen stellen. Deze kunnen je heel erg helpen om gemotiveerd en gefocust te blijven, maar ook om je zelfvertrouwen te verhogen.  En daarbij zorgen ze voor meer inspanning/inzet. Iets wat je natuurlijk goed kunt gebruiken in je voorbereidingen! 

Je kunt verschillende soorten doelen stellen, welke allen op hun manier nuttig kunnen zijn.

Resultaatdoelen
Deze doelen gaan over winnen; beter zijn dan iemand anders. Het is lastiger om deze doelen te bereiken, omdat ze niet volledig onder de invloed van jezelf zijn. Ze zijn afhankelijk van anderen. Deze doelen zijn wel zeer motiverend.

Procesdoelen
Deze focussen zich op de uitvoering van bepaalde bewegingen. Ze zeggen iets over hoe je iets moet doen en zijn volledig onder eigen invloed.

Prestatiedoelen
Bij deze doelen gaat het specifiek over jezelf verbeteren. Tijdens je voorbereidingen kun je je het beste op proces- en prestatiedoelen richten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je looptechniek verbeteren en de afstand vergroten of je persoonlijke tijd verbeteren. 


Maar hoe stel je nu goede doelen? Veel mensen hebben via hun werk/studie al eens te maken gehad met het SMART principe:

  • Specifiek (wees duidelijk, geef antwoord op: Wie? Wat? Waar? Waarom?)
  • Meetbaar (zorg dat je het doel kunt meten/testen; heb je het gehaald?)
  • Actiegericht (het doel moet stimuleren tot actie, welke acties heb je vervolgens nodig om het doel te behalen? )
  • Realistisch (het doel moet wel haalbaar zijn, ben je niet te overambitieus?)
  • Tijdsgebonden (zet een ‘deadline’ voor jezelf, wanneer wil je het doel gehaald hebben?)

Als je deze kernbegrippen aanhoudt, zorg je ervoor dat je precies weet waar je naar toe wilt werken. Hierbij is het wel van belang dat je je doelen echt opschrijft! Zo zorg je voor nog meer toewijding. 

Toch kunnen mensen vaak meer dan ze als doel hadden gesteld. Hoe komt dat? Vaak door bescheidenheid (vooral als doelen opgeschreven moeten worden), maar ook omdat een doel concreet maken helpt bij het bereiken ervan. Immers als je weet wat je wilt, kun je het pas echt gaan nastreven. Gelijk aan de slag? Download het werkblad en vul hem in! Ophangen op een zichtbare plaats helpt natuurlijk ook. 

De allerlaatste tip: stel doelen op verschillende termijnen. Kijk naar je hele voorbereiding en probeer te bepalen welk doel je wilt halen tijdens de race, en in de periodes daarvoor. 

Succes!

Geen reacties