Blessures: herstel sneller door visualisatie en ontspanning


Bereid je mentaal voor op de Vliegende Vrouwen Run met sportpsycholoog Diana van Winden. Vandaag: dit kun je op mentaal vlak bij blessures doen.

Hopelijk voorloopt jullie voorbereiding vlekkeloos! Helaas is dat niet altijd het geval. Soms liggen er kleine pijntjes op de loer die, als je niet goed oplet, kunnen overgaan in langdurige blessures. Blessures die je hele trainingsschema in de war kunnen gooien. Iets waar ik zelf helaas ook vaak mee te maken heb (gehad). Vandaag meer over wat te doen bij een blessure op mentaal vlak. 

Advies inwinnen
Belangrijk is om te beseffen dat elk lichaam en elke blessure anders is. Vraag daarom altijd advies van een (para)medicus voor jouw situatie. Regelmatig zien we sporters in de praktijk verder gaan dan de aanbevelingen. Ze willen harder, sneller. En ondanks dat het heel begrijpelijk is, werkt het vaak averechts. Meer doen dan je besproken hebt met je fysiotherapeut kan zorgen voor extra pijn, schade aan weefsel en leidt vaak tot grotere kans op (nieuwe) blessures. En dat willen we natuurlijk niet!

Doelen
In je herstelproces is het heel belangrijk om jezelf en je voortgang goed te monitoren. Wees je bewust van eventuele sociale druk (Ach joh, kom gewoon meelopen!) en verlies je lange termijn doelen niet uit het oog. Vaak zijn korte termijn doelen (bijvoorbeeld het trainingsschema voor deze week) zichtbaarder en meer op de voorgrond, waardoor je het perspectief op de lange termijn (de race goed lopen, of het komende jaar pijnvrij kunnen hardlopen) soms verliest. Een mooi gezegde van Bill Rodgers (voormalige Amerikaanse langeafstandsatleet) sluit hier goed bij aan:

“There is a time to run and a time not to run. The times not 

to run are the times when running today will curtail your 

running in the weeks, months and years ahead.” 

Mentale vaardigheden inzetten
Daarnaast kun je in deze periode heel goed je mentale vaardigheden aanspreken. Zoals hierboven al gezegd is het belangrijk om je doelen goed helder te houden en waar nodig aan te passen. Daarnaast is het belangrijk positief te zijn en de situatie te accepteren zoals deze is. Uit onderzoek blijkt dat atleten die sneller herstelden na een blessure, meer doelen stelden, vaker positief tegen zichzelf praatten en meer gebruikt maakten van visualisatie. Door vaardigheden en oefeningen te visualiseren kun je toch trainen, zonder overbelasting. Zo blijkt ook dat atleten met knieklachten sneller herstelden na een training met visualisatie en ontspanning. Daarnaast waren ze minder bang om opnieuw geblesseerd te raken en ervoeren ze meer controle over hun herstel.

Er is dus zeker nog van alles mogelijk bij blessures! Meer weten? Vraag het gerust! Mail me via: diana@pamperformance.com.

1. Ievleva, L., & Orlick, T. (1991). Mental links to enhanced healing: An exploratory study. The Sport Psychologist, 5(1), 25-40.

2. Cupal, D. D., & Brewer, B. W. (2001). Effects of relaxation and guided imagery on knee strength, reinjury anxiety, and pain following anterior cruciate ligament reconstruction. Rehabilitation Psychology, 46(1), 28.

Geen reacties