Beruchte marathon

Na het afronden van haar studie vertrok Els (24)  deze zomer naar Zwitserland. Om deze overgang nog uitdagender te maken, liep zij een paar weken geleden de beruchte Jungfrau Marathon.

“Ik begin redelijk onbevreesd aan iets. Het kan dan alleen maar meevallen. Ik zou het erger vinden als ik iets niet zou doen en daar later spijt van krijg. Bovendien had ik nu de gelegenheid om mee te doen, over tien jaar doe je zoiets misschien niet meer zo makkelijk.

Van heuvel naar vijfdubbele heuvel
In Nederland trainde ik in Rotterdam en sinds ik in Zwitserland ben, heb ik me aangesloten bij de Laufsportverein Basel. Zij spreken Zwitsers-Duits en dat is even wennen. Maar met handen en voeten kom je een heel eind. Mijn eerste training was voor hen een heuveltraining, maar naar Rotterdamse maatstaven een vijfdubbele heuveltraining. Ik wist niet wat ik meemaakte. Uiteindelijk ging het wel goed en enkele trainingen later werd ik meegevraagd voor een training op de Jungfrau Strecke als proeftraining voor de marathon die enkelen zouden gaan lopen. Het was puur afzien, maar ik zette door. Al bij al hadden we 30 kilometer van de Jungfrau Marathon gelopen, inclusief alle hoogtemeters. De resterende 12 kilometer van het parcours zijn vlak en worden in het begin gelopen. Het zwaarste stuk hadden we dus al afgelegd en dat bracht me op het idee om mee te doen aan de Jungfrau Marathon. Ik heb er twee keer per week voor getraind en nog een paar keer een lange duurloop gedaan.

Bijtijds uit de veren
Op de dag zelf moest ik om 04.15 uur opstaan. De marathon begon om 09.00 uur en het was meer dan twee uur reizen. Onder de 4100 finishers waren 950 vrouwen. Uiteindelijk ben ik 40e vrouw uit mijn categorie geworden. Ik deed er 4 uur en 52 minuten over. Het was hartstikke leuk! Tijd maakte me niet zoveel uit, ik wilde genieten. De omgeving is prachtig, het publiek ontzettend leuk.

Emoties
Ik was redelijk geëmotioneerd toen ik over de finish kwam. Op het laatste stuk moet je over een rots. Je steekt je armen uit en je wordt er vanaf getild. Dat vond ik zo’n mooi moment. Blijkbaar stond er op dat moment een groep Nederlanders die riep ‘Come one, Els’, en toen ineens: ‘Huh, Els uit Holland?’  ‘Zet ‘m op, Els!’  Het was geweldig!”

360 Reacties