Beter lopen door geconcentreerd te lopen


Bereid je mentaal voor op de Vliegende Vrouwen Run met sportpsycholoog Diana van Winden. Vandaag: beter lopen door geconcentreerd te lopen.

Nog maar even en dan is het zover! Worden jullie al een beetje zenuwachtig? Loop je nog op schema, of lukt het niet helemaal om jezelf naar buiten te slepen en ben je snel afgeleid? Te druk, geen mooi weer… Ik ken ze uit ervaring. ? En als je dan vervolgens gaat lopen, je zo ver in gedachten verzonken bent dat je niet bezig bent met je techniek en/of snelheid. Waardoor je nog niet echt vooruit gaat… Om het meeste uit je training te halen, maar ook tijdens de race zelf, is het belangrijk om je aandacht erbij te houden. Gelukkig kun je dit ook trainen! Maar hoe werkt aandacht en concentratie nu precies?

Wat is aandacht en concentratie?
Aandacht is het vermogen om informatie te verwerken. Concentratie het vastzetten van je aandacht op een bepaald punt voor een bepaalde tijd. Je kunt het zien als een soort zaklamp. Zolang je weet waar je hem op moet richten, zorgt het voor scherp beeld. Je kunt je zaklamp verder weg houden; dan is er meer licht verdeeld over meerdere dingen. Maar om echt scherp te zien werkt het beter om hem specifiek op iets te richten. Dit geeft aan dat het belangrijk is om een duidelijk doel voor ogen hebben. Waar wil je deze training op focussen? Wil je een constant tempo lopen, of zorgen dat je paslengte zo optimaal mogelijk is?

Afleiding 
Klinkt gemakkelijk; een duidelijk doel hebben en gaan! Maar toch liggen er veel afleiders op de loer. Misschien iets wat er die dag op je werk gebeurde, of de boodschappen die je nog moet halen. De vraag waarom je het ook al weer leuk vond om hard te lopen..? Maar ook de pijntjes die je voelt, en de vermoeidheid en zware benen richting het einde van de training/race. Je kunt al deze afleiders en de hoeveelheid aandacht die je voor je daadwerkelijke taak (je techniek/snelheid verbeteren) overhoudt indelen in verschillende aandachtscirkels (model van Eberspächer). Elk niveau staat symbool voor de hoeveelheid aandacht die je voor je taak hebt. Hoe dichter bij het centrum, hoe beter je concentratie, hoe verder je afwijkt naar de buitenste cirkels, hoe meer je afgeleid wordt.

De aandachtscirkels

1 = ‘Ik en mijn taak’: je aandacht is bij je techniek, ademhaling of waar je hem precies op wilt richten. 

2 = Directe afleidingen: het weer, de omgeving, het verkeer dat je tegenkomt, andere renners et cetera. 

3 = Hoe gaat het en hoe zou het moeten gaan: loop je net zo lekker als normaal? Hoeveel pijntjes ervaar je? 

4 = Winnen of verliezen: hoe gaat het ten opzichte van je streeftijd? Wat doen andere lopers om je heen? 

5 = De gevolgen van winnen of verliezen: dit is misschien minder duidelijk bij hardlopen, maar je kunt denken aan de volgende gedachten: “Als mijn training niet gaat zoals ik wil is het voor niks geweest.. Had ik net zo goed andere dingen kunnen doen.” et cetera. 

6 = ‘Wat doe ik hier?’ Ook wel de zinsvraag. “Waarom ben ik eigenlijk aan het lopen, waarom doe ik mezelf dit aan..”

Als je ze zo doorleest kun je je vast voorstellen dat al deze zaken niet bijdragen aan het hardlopen zelf. Probeer bij jezelf eens na te gaan waar je zelf snel door bent afgeleid de komende trainingen. Volgende week gaan we verder in op wat je kunt doen om je aandacht weer terug te krijgen naar de eerste cirkel. 

Succes met trainen! 

Geen reacties